De wereldwijde uitrol van 5G

Wat betekent het voor de telecombranche?

“Tegen 2025 zullen 5G-netwerken waarschijnlijk een derde van de wereldbevolking dekken. De gevolgen voor de mobiele branche en haar klanten zullen ingrijpend zijn”, aldus de GSM Association, een brancheorganisatie die de belangen van mobiele netwerkexploitanten wereldwijd behartigt. 5G betekent veel meer dan een nieuwe generatie technologieën; in feite zal 5G mensen in staat stellen steeds meer met elkaar in verbinding te staan. 5G zal de mobiele telefoonnetwerken die het invoeren in staat stellen zich beter te positioneren om de ervaring van de klant, zowel in het bedrijfsleven als in de samenleving in het algemeen, in het komende decennium te veranderen. 5G biedt ultrahoge snelheden en een zeer lage latentie en betere bandbreedte. De prestaties van 5G mobiele netwerken zullen het mogelijk maken in te spelen op de persoonlijke behoeften van de consument door middel van een aanpak op maat. 5G zou de digitale ervaring van mensen verrijken en revolutionair zijn voor de telecombranche.

De invoering van 5G in elk land is een kapitaalintensieve investering. In veel landen hebben mobiele exploitanten tot nu toe hun eerste versie van de 5G-norm gelanceerd met gebruikmaking van één draadloze 5G-frequentieband. Er is echter opgemerkt dat andere telecomoperatoren zijn begonnen vooruit te lopen door 5G op meerdere spectrumbanden aan te bieden, of ze gebruiken mmWave-technologieën om echt hoge snelheden aan te bieden. In sommige landen, zoals Noord- en Zuid-Amerika en delen van Zuidoost-Azië, hebben mobiele telefoonoperators te maken gekregen met een beperkte beschikbaarheid van geschikte variëteiten voor 5G.

In een artikel waarin wordt gedocumenteerd hoe Europa aanzienlijk achterloopt in de wereldwijde 5G-race, stelt Tech Central: “4G blijft de dominante mobiele netwerktechnologie voor de meeste regio’s, goed voor 78% van de mobiele abonnementen in West-Europa, 80% in de Golfstaten, 83% in Noordoost-Azië en 89% in Noord-Amerika. In Centraal- en Oost-Europa is slechts 50% van de abonnementen geschikt voor 4G-technologie, terwijl 36% nog afhankelijk is van 3G.” Aangezien bedrijven echter in hoog tempo meer gegevens genereren en zich meer op de technologische kant richten, zullen ze afhankelijk blijven van met het internet verbonden technologie, ook bekend als het internet van dingen (IoT).

Met dit in het achterhoofd is het duidelijk dat 5G zal kunnen helpen bij de komende uitdagingen die deze verschuivingen in de samenleving met zich mee zullen brengen. Om aan de huidige vraag te kunnen voldoen, zal een snellere en betrouwbaardere internetverbinding nodig zijn, vooral op het gebied van telecommunicatie. Met de implementatie van 5G op wereldwijde schaal in de nabije toekomst, is het duidelijk dat dit de oude generatie netwerkconnectiviteit zal overnemen door nieuwe technologieën zoals cloudcomputing, kunstmatige intelligentie, slimme steden en toekomstige technische inspanningen aan te drijven. Voor veel internet- en telecomexploitanten is de aanleg van 5G-infrastructuur nu al aan de gang.

Zoals vastgelegd door Forbes, “Technische experts zeggen dat 5G met zijn aanzienlijk hogere upload- en downloadsnelheden de potentie heeft om een revolutie teweeg te brengen in hoe we leven en werken.” Met de veranderingen in levensstijl die de COVID-19-pandemie wereldwijd heeft veroorzaakt, zal 5G een welkome aanvulling zijn voor wie nog steeds ‘van thuis werkt’. Dankzij het snelle draadloze internet dat 5G mogelijk zal maken, zal er een positief en welkom domino-effect zijn op de werk- en levenskwaliteit van de mensen. 5G heeft in een aantal sectoren wereldwijd al een veranderend effect en zal dat in de toekomst blijven doen. Het wordt echter verwacht dat 5G pas in 2025 op grote schaal zal worden uitgerold, wat betekent dat 4G voorlopig nog de overhand zal hebben. “Hoewel de vraag naar 5G nog steeds aan momentum wint, zal 4G een belangrijk onderdeel blijven van het draadloze ecosysteem,” aldus Tata Communications COO John Hayduk. “Maar verwacht wordt dat tegen 2025 de investeringen en innovatie in 4G zullen vertragen naarmate 5G meer op de voorgrond treedt. Tegelijkertijd zullen oudere 2G- en 3G-systemen in sommige markten helemaal beginnen te verdwijnen.”