Mobile Phone Antenna

Waarvoor dienen basisstations en hoe werken ze?

We weten allemaal dat basisstations dagelijks deel uitmaken van ons leven. Ze zijn overal en zijn essentieel voor ons om met elkaar te kunnen communiceren. Maar weet u precies wat hun functie is? Lees de volgende handleiding voor meer informatie.

Waar worden basisstations voor gebruikt?

Dankzij basisstations kunnen mensen bellen en toegang krijgen tot het internet. Basisstations creëren m.a.w. een netwerk dat signaal of dekking biedt, zodat oproepen en verbindingen, naar wie en waar dan ook, mogelijk zijn.

Wanneer een persoon een telefoontje pleegt, maakt de mobiele telefoon van de persoon verbinding met de dichtstbijzijnde antenne. Van daaruit communiceert het signaal met een schakelaar die het op zijn beurt naar de dichtstbijzijnde antenne of basisstation stuurt waar de ontvanger zich bevindt.

Daarom zijn antennes voor mobiele telefoons van cruciaal belang, want zonder zouden gebruikers geen contact met elkaar kunnen maken. Bovendien bieden deze antennes dekking voor mobiele telefoons, wat steeds belangrijker wordt.

Op plaatsen waar veel mensen tegelijk zijn, zoals voetbalstadions, kan de verbinding gevoelig zijn voor latentie en als trager dan normaal worden ervaren, of zelfs achterblijven.

Met uitzondering van deze situaties is het bereik van antennes voor mobiele telefoons en hun dekking aanzienlijk. 4G-antennes kunnen bijvoorbeeld een solide dekking bieden voor maximaal 10-12 km, en kunnen het ene dorp met het andere verbinden en uitbreiden naar nabijgelegen steden.

Het is belangrijk om antennes te installeren op basis van het aantal inwoners. Door het grote verschil in bevolkingsdichtheid zijn er in steden vaak meer antennes te vinden dan in dorpen.

Hoe werkt een basisstation?

Om te begrijpen hoe mobiele netwerken werken, is het belangrijk om te weten hoe basisstations – ook wel gsm-antennes of zendmasten genoemd – werken. We gebruiken deze antennes immers dagelijks om te communiceren en permanent verbonden te zijn.

De manier waarop antennes voor mobiele telefoons werken, is eenvoudig: zodra de gebruiker een telefoonnummer op zijn of haar smartphone kiest en op de belknop drukt, ontvangt de antenne het signaal. De antenne verwerkt vervolgens het telefoongesprek en stuurt dit door naar de schakelaar. Vanuit de schakelaar wordt het gesprek naar de nieuwe antenne gestuurd waar de ontvanger is aangesloten en de telefoon van de ontvanger begint te rinkelen.

Dus stel dat, in plaats van een kiestoon, de melding komt dat de mobiele telefoon van de ontvanger niet beschikbaar is, komt dat omdat de gebruiker niet verbonden is met een antenne; en daarom kan de ontvanger de oproep niet ontvangen.

Hoe groot is een antenne voor een mobiele telefoon?

Antennes voor mobiele telefoons vallen over het algemeen op door hun grootte. Op het eerste zicht zou men denken dat ze niet zo groot zijn, omdat deze antennes in lengte kunnen variëren van 30 centimeter tot 1 meter. De waarheid is echter dat ze meestal op een toren of op het dak van een gebouw worden geplaatst, op een hoogte van 15 tot 50 meter. Om de impact die deze infrastructuren kunnen hebben op het landschap te verminderen, zijn ze in veel gevallen geïntegreerd met de omgeving; met materialen die de elementen van het landschap nabootsen blijven ze onopgemerkt.

Antennes voor mobiele telefoons bevinden zich meestal op de hoogste toppen van steden of op de daken van gebouwen. Om veiligheidsredenen wordt een afstand van ten minste 6 meter tussen een antenne en een persoon aanbevolen. Aan deze voorwaarde kan gemakkelijk worden voldaan in zowel landelijke als stedelijke omgevingen.

Heeft u vragen over hoe een gsm-antenne werkt, waar hij voor gebruikt wordt en hoe groot hij is? Neem contact op met APW Belgium door te bellen naar 03 547 01 15, of ga naar www.apwbelgium.be, en een van onze medewerkers zal u adviseren over de huur van een basisstation.